Türkiye İhracatçılar Meclisi'nce (TİM) bu yıl 2’nci kez düzenlenen İhracat Haftası kapsamında ‘Ali Kırca ile İhracat Meydanı’ gerçekleÅŸtirildi. İhracat Meydanı’nda yer alan iÅŸ dünyası temsilcileri, kur riski, ihracat finansmanı, Ar- Ge ve inovasyon konuÅŸtu. İhracat Meydanı’nda iÅŸ dünyasının ortak görüÅŸü, ihracatın sürdürülebilirliÄŸi, inovatif ve özgün ürünler ile ileri teknoloji ürünlerinin ihracatının toplam ihracattaki payının artırmak gerektiÄŸi oldu.
İleri teknoloji ürünleri ihracatının toplam ihracattaki payının yüzde 3.5-4 olduÄŸunu belirten Ekonomi Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı Tarık Sönmez, “Bu oranı 2023 yılında en az yüzde 15’e çıkarmayı hedefliyoruz. Yatırım teÅŸvik sistemine proje bazlı destek sistemi ekledik. Tekstilde de tasarım boyutunda çalışmalarımız var. Kamuda katma deÄŸeri yüksek ürün üreten faaliyetlere destek vereceÄŸiz" dedi.
İhracat Meydanı’nın moderatörlüÄŸünü yapan Ali Kırca, “Bir zamanlar dizi ithal eden ülke konumundaydık. Ama ÅŸimdi dizi ihraç eden ülke olduk. Bu dizilerin etkisiyle Türkiye’nin sosyal ve cari açığında önemli bir farkın kapatıldığını düÅŸünüyorum” diye konuÅŸtu.
TİM BaÅŸkan Vekili Süleyman Kocasert de Türkiye’nin hedefinin markalaÅŸmak olduÄŸunu aktardı. Havluda Türkiye’yi marka haline getirmek üzere yola çıktıklarını anlatan Kocasert, “10 yıl önce Türkiye’nin kilogram başına ortalama havlu ihracat bedeli 6 dolardı. Bugün 8-8.5 dolara ihraç ediyoruz. Türkiye’nin kilogram başına ihracat ortalaması 1.5 dolar, geliÅŸmiÅŸ ülkelerin kilogram başına ortalama ihracatı ise 4 dolar" bilgisini verdi.
Havacılıkla ilgili ÅŸirketlere alt sistemler yaptıklarını ve yarım milyar dolarlık ihracat yaptıklarını anlatan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AÅž Genel Müdürü Temel Kotil, “Savunma sektöründe en büyük ihracatçıyız. Helikopter satmaya baÅŸladık, bu da 1.5 milyar dolara yakın para getirecek.Hürjet diye yeni projemiz var Büyük teknoloji projeleri 10 yıl çalışmayı gerektiriyor. Satmak için de dünyayla entegre olmak gerekiyor” dedi.
Türkiye’deki AVM yatırımları sayesinde perakendenin büyümeye baÅŸladığını söyleyen Tema Holding/ LC Waikiki ve Küçükler Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Vahap Küçük, “LC Waikiki olarak yurtdışında 400’e yakın maÄŸazamız var. Her yıl 130 civarında maÄŸaza açıyoruz. Yurtdışına açtığımız her bir maÄŸaza Türkiye’de 250 kiÅŸinin istihdamına yol açıyor. Bir kilogram çocuk gömleÄŸini 30 dolara satıyoruz. Fason üretimden çıkıp markaya yatırım yapmazsak Avrupa ve diÄŸer ülkelerin hamallığını yaparız” diye konuÅŸtu.
Kibar Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ali Kibar, “İş dünyası olarak bizim Ankara’dan en önemli beklentimiz; bize eÄŸitimli gençler yollayın. Ancak geliÅŸen teknolojiye hakim insan gücüyle dünya ile rekabet edebiliriz. Bize insan kaynağı lazım” dedi. Holding olarak geçen yıl ihracatta Türkiye 4’üncüsü olduklarını ifade eden Kibar, “Bizim bir koltuk ÅŸirketimiz var. Uçaklara da koltuk yapabilir miyiz dedik ve bugün Boeing uçaklarına koltuk takıyoruz” diye konuÅŸtu.
Bilim temelli Ar-Ge olmadan bir yere varılamayacağını ifade eden ÅžiÅŸecam Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu BaÅŸkan Vekili Ahmet Kırman, ÅžiÅŸecam olarak 41 yıldır Ar-Ge yaptıklarını ve 2016 yılında açtıkları Ar-Ge merkezi için 40 milyon lira harcadıklarını söyledi.
Vestel’in televizyon ve buzdolabında yüzde 60 yerliliÄŸi yakaladığını anlatan Vestel Åžirketler Grubu İcra Kurulu BaÅŸkanı Turan ErdoÄŸan, dünyada patent savaÅŸlarının yaÅŸandığını söyledi. ErdoÄŸan ÅŸöyle konuÅŸtu: “Biz bir ara Türkiye’deki aynı sektördeki diÄŸer ÅŸirketlerle beraber Avrupa’daki televizyonların yüzde 60’ını üretir hale gelmiÅŸtik. Hemen anti-damping davaları açıldı. Biraz daha ayağımız yere bastıkça bunları aÅŸtık. Patent mafyası var. Çatı arasındaki patentleri alıp patent mafyasına veriyorlar. Cep telefonu iÅŸine girdik, orada da her gün mesaj geliyordu, patent kırıyorsunuz diye.”
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Himmet KaradaÄŸ, hem iÅŸlem hacminde hem endekste tarihi bir rekor kırdıklarını belirtti. Türkiye Varlık Fonu’nun yaklaşık 50 milyar dolarlık büyüklüÄŸe ulaÅŸtığını söyleyen KaradaÄŸ, dünya örneklerini de inceleyerek, benzer iÅŸ birliÄŸi anlaÅŸmalarıyla, sürdürülebilir bir fon yönetim altyapısı oluÅŸturmaya çalışacaklarına ifade etti.
KOBİ’lerle iÅŸleri büyüterek ekonominin büyümesine katkıda bulunulabileceÄŸini dile getiren Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici ise Türkiye’nin dünyaya açılması paralelinde finansal dünyayı büyütmenin gerekliliÄŸine vurgu yaptı.
120 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Durmazlar Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Hüseyin Durmaz, “120 ülkeye ihracat yapıyoruz. 1977 yılından beri farklı ülkelerle çalışıyoruz. En kısa zamanda devletimizin sektörleri belirleyip firmaları da toplayıp birisine yol vermesi lazım. Rakip firmaları için hibe verilmeli” dedi.
Yaklaşık 70 ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen Åžölen Gıda CEO’su Elif Çoban, “Dünyada hangi alanda boÅŸluk var ve biz neler yapmalıyız diye düÅŸünerek inovasyon yaptık. İhracatta kilogram ortalamamız 3.67 dolar. Bunun da tek nedeni inovasyon ve farklı ürünler” dedi.
Türkiye’nin biyoteknoloji alanında potansiyeli olduÄŸunu söyleyen VSY Biotechnology ve İlaç Sanayi AÅž. CEO’su Ercan VarlıbaÅŸ, “Biyoteknolojiye ayrı bir önem verilmesini istiyoruz. 4 bin doktora devrim arabalarının CD’sini dağıttık. Kendimizin farkına varalım, sonumuz öyle olmasın diye” ifadelerini kullandı. İşe bin 200 tane eÅŸarp alarak baÅŸladıklarını belirten Modanisa Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Kerim Türe, “Sektörde 2 bine yakın marka var. Muhafazakar giyim markaları da 7-8 tane. Dünyada Türkiye’den marka çıkması lazım” dedi.
Bardağın hem boÅŸ hem de dolu tarafına bakmak gerektiÄŸini söyleyen Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan GüldaÄŸ, “Her yıl İhracatın Yıldızları’nı seçiyoruz ve artık hiç bilinmeyen inovatif bir ÅŸirket çıkmayacağını düÅŸünüyoruz. Ama her sene de çıkıyor. SoÄŸutuculu tabut ihraç eden, siyahi insanlar için protez üreten ÅŸirketler var. Türkiye’nin inovatif gücünün olduÄŸu çok net görünüyor” dedi. GüldaÄŸ ÅŸöyle devam etti: “Orta teknoloji ürünlerde tıkalı kaldık. Türkiye bugün global köyün nesi olurdu diye baktığımızda nalburu ve terzisi konumundayız. Bugün sektör seçmek ya da proje desteklemek yerine belki de teknoloji platformlarını seçme zamanı.” Hürriyet Gazetesi KöÅŸe Yazarı Vahap Munyar ise, “Cesaretle üreticiler ihracatçılar desteklenmeli. Dış politika da ihracatta çok belirleyici artık. AB ile iliÅŸkilerimiz iyiye gitmezse zorlanacağız” dedi. Sabah Gazetesi KöÅŸe Yazarı Åžeref OÄŸuz ise “Bir yere kadar getirdik ama bütünleÅŸir stratejiye ihtiyacımız var. Makineler birbirleriyle konuÅŸuyor, bizim birbirimizden haberimiz yok. Fikrimiz Endüstri 4.0 ama alışkanlıklarımız 2.1 ‘de kalmış” ifadelerini kullandı. İhracatçıların Türkiye’nin bayrağını salladıklarını dile getiren Gazeteci Metehan Demir, “Beyin ihracatı yapmamalıyız. Beyinler bu ülkede kalmalı” dedi.
İhracat Haftası’nda Avrupalı Türk Markalar BirliÄŸi Zirvesi’nde ödüller de dağıtıldı. Bu kapsamda Avrupalı Türk BaÅŸarı Ödülü’ne, Baktat’tan Mustafa Baklan, Kaplan Döner’den Remzi Kaplan, Erbacher-Kolb’dan Salih TaÅŸdirek, Schinkenproduktions’tan Hilmi Selçuk, Gima’dan Vehbi KeleÅŸ, Aytaç’tan Recep Ercan, Åžen Menu’den Dursun Erbay, Usberk’ten AyÅŸegül Tutkun, Trendy Leven B.V.’den Mustafa Aslan ve Koc Vleeswaren’den Hikmet GürcüoÄŸlu aldı. Avrupalı Türk En BaÅŸarılı Marka Ödülü de Select, Markafoni’den Cafer MahiroÄŸlu’nun oldu. Avrupalı Türk BaÅŸarılı Marka Ödülü’ne ise Truede, MistikSPA’dan Zeynep Turudi, Keskinbıçak Group’tan Ali Keskinkılıç sahip oldu. Avrupalı Türk İnovasyon ve BaÅŸarı Ödülü de Kobil’den İsmet Koyun’un ve Integra bv’den Özgür Kasırga’ya verildi.